Plugga svenska

Inferens

”Att göra en inferens innebär att man tolkar något som inte är direkt uttalat, med andra ord att man besitter slutledningsförmåga och kan läsa mellan raderna” (s.6, Johannesson, Ahlgren, Persson)

Man kan ta reda på om en läsare kan göra inferenser genom att ställa frågor typ:

  • Hur kände sig karaktär NN under händelse X?
  • Varför gjorde karaktär NN som hen gjorde vid händelse X?
  • Vilket mål har karaktär NN med sina handlingar?
  • Vad kommer att hända i nästa stycke/kapitel?

 

Koherensinferens/överbryggande inferens
Förklarar hur det ena hänger samman med det andra. Det finns lokal koherens som handlar om hur den ena meningen hänger samman med den andra. Och det finns global koherens som handlar om textens i sin helhet, t ex om textens tema.

Elaborativa inferenser
Dessa inferenser handlar inte om att förstå texten men däremot om att komplettera texten med extra information. Det finns associativa inferenser och predikativa inferenser. Det förstnämnde är diverse kompletterande information om t ex personer och handlingar, det senare handlar om att kunna förutsäga vad som kommer att ske.

Logiska inferenser
Av logiska skäl kan man sluta sig till hur saker hänger ihop. Ett enkelt exempel: Jag har blandat jos i tillbringaren. jag ställde sedan tillbringaren i kylskåpet. Med hjälp av en logisk inferens kan jag sluta mig till att josen står i kylskåpet, även om det inte uttalats direkt i texten.

Referenser
Inferens. Språkligt. Hämtat 20150102. http://sprakligt.se/2013/05/02/inferens/

Johannesson, Nils; Ahlgren, Sandra; Persson, Helen (2011): Läsförståelse – en studie i två delar: Testkorrelation respektive undersökning av läsförståelseförmågor genom en Think Aloud-metod. Logopedutbildningen, 2011. Vetenskapligt arbete, 30 högskolepoäng. Lunds universitet. http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=2862298&fileOId=2862299

« Lässtrategier


Lämna en kommentar