Plugga svenska

Uppg 6. Idiomatiska uttryck

Inledning
En del av språket är några ord som sätts ihop till ett uttryck. Förstår man ordet ett och ett förstår man  ändå inte uttrycket. Man kan ”ana ugglor i mossen” (misstänka att det är något skumt på gång) eller misstänka att ”här ligger en hund begraven” (någon försöker dölja något). Det räcker inte att förstå vart och ett  av orden, man behöver förstå hela uttrycket. Detta kallas för idiomatiska uttryck.

Din uppgift
Vi ska nu lyssna på P1-programmet Språket från 19 april -21  med rubriken ”Ha tummen mitt i munnen – och andra ihopblandade uttryck”.  Vi ska göra två saker innan vi lyssna. När du  lyssnat ska du skriva ett referat av programmet inklusive referatmarkörer och källa.

  1. Gå igenom några fackord som språkvetare använder. Du har dem på ett arbetsblad.
  2. Skriva  förklaringar till idiomatiska uttryck som vi sedan ska få höra om i programmet. Även dem har du i arbetsbladet ovan. Skriv först ner alla du kan på egen hand. Resten av uttrycken kan du googla fram förklaringar till.

Bedömning

Kunskapskrav

E

C

A

5. Du skriver olika slags texter med ____ språklig variation, _____ textbindning samt     ________ fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

viss

enkel

i huvudsak

relativt god

utvecklad

relativt väl

god

välutvecklad

väl

Syfte
Genom att arbete med denna uppgift ska du utveckla

  • dina kunskaper i och om svenska språket och
  • din förmåga att formulera dig och kommunicera i skrift.

Centralt innehåll

  • Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska upp­byggnad och språkliga drag.

« Sv så 9 vt-21