Plugga svenska

Ett referat av Chat GPT

Hej GPT!
Jag är svensklärare på högstadiet. Mina elever i årskurs nio ska skriva referat idag. Jag tänkte att du kan hjälpa oss lite. Nedan klistrar jag in en notis från en tidning. Notisen är 119 ord. Skulle du kunna tänka dig att skriva ett referat som är mellan 35-45 ord långt?

Läcka drabbade Krämaren
Örebro

En vattenläcka inträffade på Drottninggatan i Örebro under måndagen. Vatten forsade in på varuhuset Krämaren och på intilliggande gator. Krämarens dörrar upp mot Drottninggatan fick stängas för att stoppa vattnet från att fortsätta komma in i byggnaden. Det är oklart vad som orsakat de stora vattenmängderna. Polisen spärrade av delar av bland annat Köpmangatan, där stora mängder vatten samlats, efter händelsen. – Vi bistår Räddningstjänsten och försöker begränsa skadorna från den här vattenläckan, uppgav polisen. Vid 12.30-tiden hade kommunen fått stopp på vattenläckan, uppger polisen på sin hemsida. – Vi har begränsat läckan, säger Christopher Jennebo, planerare på Teknik och serviceförvaltningen på Örebro kommun. Krämarhuset blev utan vatten under tiden det arbetet pågår.
Eric Fiedler, Markus Lundqvist

ChatGPT
En vattenläcka på Drottninggatan i Örebro inträffade och drabbade varuhuset Krämaren samt området runtomkring. Krämarens dörrar stängdes för att hindra vattnet från att fortsätta strömma in. Polisen spärrade av delar av Köpmangatan, och kommunen lyckades stoppa läckan vid 12.30-tiden. Krämarhuset blev utan vatten under arbetets gång. Orsaken till den stora vattenläckan är ännu oklar.
Calle
Ganska bra. Men ett referat måste innehålla en källangivelse. Så gör ett nytt försök. Dessutom använde du 54 ord. Max är 45..
ChatGPT
En vattenläcka på Drottninggatan i Örebro påverkade Krämaren och närliggande områden. För att stoppa vattnet stängdes Krämarens dörrar mot Drottninggatan. Polisen spärrade av Köpmangatan och kommunen åtgärdade läckan vid 12.30. Orsaken är oklar. Referat baserat på notis av Eric Fiedler och Markus Lundqvist, Örebro.
Calle
Ok. Bra försök igen. Men en källangivelse måste innehålla datum och namn på tidningen samt rubrik. Så tyvärr måste du göra ett nytt försök.
ChtGPT
Vattenläcka på Drottninggatan i Örebro påverkade Krämaren och omgivande områden. Krämarens dörrar mot Drottninggatan stängdes för att hindra vattnet. Polisen spärrade av Köpmangatan. Kommunen stoppade läckan vid 12.30. Orsak oklar. Enligt notis i [Tidningens namn], publicerad [datum], författad av Eric Fiedler och Markus Lundqvist.
Calle
Just det. Tidningen heter NA och datumet är 9 jan -24.
ChatGPT
Vattenläcka på Drottninggatan i Örebro påverkade Krämaren och omgivande områden. Krämarens dörrar mot Drottninggatan stängdes för att hindra vattnet. Polisen spärrade av Köpmangatan. Kommunen stoppade läckan vid 12.30. Orsak oklar. Enligt notis i NA, publicerad 9 jan -24, författad av Eric Fiedler och Markus Lundqvist.
Calle
Ok. Nästan i mål. Men ett referat måste innehålla referatmarkörer. Denna notis är så kort så det räcker med en. Så lägg till en referatmarkör.
ChatGPT
En vattenläcka på Drottninggatan i Örebro påverkade Krämaren och omgivande områden. Krämarens dörrar mot Drottninggatan stängdes för att hindra vattnet. Polisen spärrade av Köpmangatan. Kommunen stoppade läckan vid 12.30. Orsak oklar. Enligt notis i NA, publicerad 9 jan -24, meddelar Eric Fiedler och Markus Lundqvist.

« Uppg 6. Att referera