Plugga svenska

Uppg 3: Sagotema

Syftet med arbetsområdet är att du ska:

  • skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra,
  • uttrycka dig genom olika estetiska uttrycksformer,
  • läsa och få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och delar av världen och
  • stärka dina kunskaper om svenska språkets uppbyggnad och normer.

Efter avslutat arbetsområde ska du:

  • känna till några kända sagor, sagosamlingar och sagoförfattare,
  • kunna förklara begreppen folksaga, konstsaga och fabel,
  • ha kunskap om folksagans kännetecken,
  • ha skrivit en egen saga enligt folksagans mall,
  • ha ritat, målat eller med annat bilduttryck förstärkt innehållet i din saga och
  • ha sammanfattat en saga skriftligt och återberättat denna genom att spela in i audacity.

Undervisning

Bedömning
Du kommer att bli bedömd på de förmågor du visar under lektionsarbetet, på din inspelning i audacity där du sammanfattar och återberättar en saga samt språk och innehåll i din egen saga.

Sagor – bedömningsmatris

  E C A
skriva Du skriver en saga med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. Din saga innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.Du kan utifrån respons bearbeta din saga mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt. Du skriver en saga med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. Din saga innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.Du kan utifrån respons bearbeta din saga mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt. Du skriver en saga med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. Din saga innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.Du kan utifrån respons bearbeta din saga mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
estetiska uttryck Genom att kombinera din saga med en bild så att de båda delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt förstärker du och levandegör textens budskap. Genom att kombinera din saga med en bild så att de båda delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt förstärker du och levandegör textens budskap. Genom att kombinera din saga med en bild så att de båda delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt förstärker du och levandegör textens budskap.
läsa Du läser texter med flyt och kan på ett i huvudsak fungerande sätt välja och använda lässtrategier utifrån textens särdrag Genom att göra enkla sammanfattningar av texter visar du grundläggande läsförståelse. Du läser texter med gott flyt och kan på ett ändamålsenligt sätt välja och använda lässtrategier utifrån textens särdrag Genom att göra utvecklade sammanfattningar av texter visar du god läsförståelse. Du läser texter med mycket gott flyt och kan på ett ändamålsenligt och effektivt  sätt välja och använda lässtrategier utifrån textens särdrag Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av texter visar du mycket god läsförståelse.

« Svenska ht-14: Så 7


Lämna en kommentar