Plugga svenska

Uppgift 13: Flytten

Novell – flytten

 

Tänk dig att du och din familj är på väg att flytta från er lägenhet/ ert hus. Just som ni ska åka iväg med flyttlasset kommer du på att du glömt något i garderoben i ditt gamla rum. Du går tillbaka, låser upp och går in i den tysta och tomma lägenheten/huset.

 

Du ska beskriva några minnen från din tid i huset. Något du ser, hör, luktar eller känner får dig att minnas. Ex. Vad var det egentligen som orsakade hålet i väggen bakom sängen? Hur gick persiennen sönder? Varför är ena väggen svartmålad? Varför luktar det cola i garderoben?

 

Beskriv dina minnen av händelser med känsla!

 

Du får gärna skriva andra tankar kring flytten. Varför flyttar ni? Vill du flytta? Vart är ni på väg?

 

 

 

Tid: 9.00 – 11.00 Du har 120 minuter på dig att skriva uppsatsen. Du måste arbeta med den minst 60 minuter. Du skriver på dator eller för hand. Uppsatsen ska lämnas/mailas in vid lektionens slut. Om du får tid över får du använda den till läsning, skriva miljöbeskrivningar eller annat skolarbete på din plats..

 

Tänk på:

  • Disposition: Vad ska din novell handla om? Gör en mind map eller skriv ner några punkter.
  • Dela in din text i stycken. Markera dina stycken med blankrad. Tänk på att ha en inledning och gärna ett slut som sedan knyter an till inledningen.
  • Tänk på skrivreglerna. Glöm inte att sätta ut stor bokstav, kommatecken, punkt o.s.v.
  • Blanda inte tidsformer. En text kan skrivas i två tidsformer om vissa delar är tillbakablickar och andra sådant som sker nu. Detta ska dock vara genomtänkt och tydligt i så fall. Blanda aldrig tidsformer inom samma stycke eller mening.
  • Läs igenom din uppsats minst en gång innan du lämnar in den. Kolla så att handlingen hänger ihop och att meningsbyggnad och stavning är korrekt.

 

Lycka till!

« Svenska 12-13 så 9


Lämna en kommentar