Plugga svenska

Personbeskrivningar i ”Godnatt mister Tom”

Exempellösning av Calle Palm

  1. Titel och författare
    Godnatt mister Tom av Michelle Magorian.
  2. Introduktion
    På bokens första sida presenteras en grupp barn som evakuerats från London och den tyska terrorbombningen där. Ett av barnen heter Will och är bokens huvudperson. Han ska få bo hos en äldre ensamstående man som heter Tom. Först presenteras Will och sedan Tom.
  3. Citat
    ”Tom tog sig en andra titt på barnen. Pojken var mager och såg sjuk ut., han var blek med livlöst, rödblont hår och en slö blick i de grå ögonen. (—) Willie som stått och stirrat ner i marken tittade upp. Runt halsen på honom hängde ett snöre med en liten kartongbit. På den stod det ”William Beech” (s. 4).”Tom var en bra bit över de sextio, en frisk, robust, kraftig man med tjock vit kalufs. Trots att han var av medellängd var han i Willys ögon en imponerande jätte med hud som tjockt, skrynkligt brunt papper och en röst som lät som ett åskmuller” (s. 4).
  1. Kommentar
    När pojken beskrivs får vi först veta att hans kropp är i rätt dåligt skick: sjuk, livlös, blek slö. Vi får också veta att han är tunn, rödhårig och har grå ögon. Om hans kläder får vi inte veta något, det enda som berättats är namnskylten om halsen. Och den är gjord i all hast med det som fanns att tillgå, snöre och kartong. Beskrivningen av Willy säger kort och gott att han är i stort behov av att bli omhändertagen.

    Beskrivningen av Tom är nästan motsatt. Han är frisk och stor och stark. Och Willys intryck är att han är jättestor och har en jättestark röst.

    Jag tror att Michelle Magorian vill visa hur ynklig Willie är och att Tom har styrka att ta hand om och skydda honom. Sen  får hon fram att Willie tycker att Tom är skrämmande, som en tjockhudad, mullrande jätte.

« Uppg 8: Personbeskrivning