Plugga svenska

Kap 4 (del 2) Skrivuppgifter

OBS! Det viktiga är inte att du svarar på alla frågor. Och se till att du har lite tid på slutet att fixa språket också. Skicka in på It´s.

1. Varför tog Dagges pappa sitt liv, tror du?
2. Hur påverkade självmordet Dagge, tror du?
3. Om någon du känner har självmordstankar – vad kan du göra för att hjälpa hen?
4. Vad tycker Mind (en ideell förening som vill hjälpa människor som mår psykisk dåligt) att du kan göra för att hjälpa någon som mår psykiskt dåligt? Läs artikeln.
5. Skriv en text om vänskap. Använd antingen händelserna i boken eller egna tankar och upplevelser. Kanske kan du använda någon av mina frågor nedan.
Hur blir man någons vän. I kapitlet har gänget umgåtts med Jonas nästan varje dag under tre veckor. Betyder det att de är vänner? Joel funderar på sid 75. ”Men är Jonas vår polare? Tre veckor är ingen lång tid att bygga vänskaper på så det är nog för tidigt att svara på den frågan. Dagge har redan sin åsikt klar, vi andra är inte lika tvärsäkra.”

Vad gör någon till en vän? Vilka räknar du som dina vänner? Hur har de blivit dina vänner? Kanske att du inte har någon nära vän – hur gör man för att bli vän med någon? Hur gör man för att behålla en vän? Hur kan man bli ännu bättre vänner? Om om man blir osams med en vän – är det kört då? Eller kan man hitta tillbaka till vänskap? Hur i så fall?

Bedömning

Kunskapskrav E C A
5. Du skriver olika slags texter med ____ språklig variation, _____ textbindning samt     ________ fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. viss

 

 

enkel

i huvudsak

relativt god

 

 

utvecklad

relativt väl

god

 

 

välutvecklad

väl

 

« Uppg 2. Huset vid vägens slut