Plugga svenska

Uppg 8. Danska

Vad står det i läroplanen (Lgr 22)om danska?
Syftet är att du ska få möjlighet att utveckla ”kunskaper om språk och språkbruk i Sverige och Norden”. Centralt innehåll som handlar om danska formuleras så här: ”Språkbruk i Sverige och Norden. (—) Framträdande skillnader och likheter mellan de nordiska språken. Betygskriteriet låter så här: ”Du  för utifrån givna exempel _______ resonemang om några aspekter av språk och språkbruk i Sverige och Norden.”
Du ska m a o kunna resonera om danska, t ex skillnader och likheter med svenskan.
Då kör vi!!!

Din uppgift
* Arbete med ett häfte om danska som du får av mig. (Jag har hittat det på lektion.se). Ev av uppgifterna innehåller s k ”falska vänner”. M a o ord som ser lika ut på svenska och danska men betyder olika saker. by (danska)=stad (svenska)
* Vi går igenom delar av häftet tillsammans. Bland annat ska du lära dig att räkna till hundra på danska.
* Calle ska gå igenom något som kallas ”svekkelser”/försvagningar. Detta är alltså en stor skillnad mellan danska och svenska.
* Vi ska se på delar av en dansk tv-serie som heter Orkestern. Din uppgift är att skriva ner 30 ord/uttryck på danska med förklaringar på svenska.
* Vi ska också fördjupa våra kunskaper om danska genom att lyssna på Språket: Därför är danska svårt att förstå.

Prov
Till sist ska du skriva ett prov i exam.net. Du ska svara på följande frågor.
1. Språken i Norden är olika lätta för oss svenskar att förstå. Förklara utifrån språkens släktskap varför det är så. Det indo-europeiska språkträdetSpråkträd-de nordiska språken.
2. Förklara vad som menas med svekkelser/försvagningar och ge exempel från svenska-danska.
3. Hur räknar man till hundra på danska? Förklara och ge exempel.
4. En svårighet när man rör sig mellan olika nordiska länder är ”falska vänner” i språken. Vad menas med falska vänner? Ge exempel på danska.
5. Hur pass lätt/svårt är det att lära sig danska? Resonera både kring att läsa/skriva och lyssna/tala!

Du hittar frågorna i ett Worddokument här.

Extra resurser

Betygskriterier

E

C

A

5. Du  för utifrån givna exempel _______ resonemang om några aspekter av språk och språkbruk i Sverige och Norden. enkla utvecklade välutvecklade

« svenska 9c lå 22-23