Plugga svenska

Stoff – motiv – tema

Stoff
Om man närgranskar en berättelse så kan man kalla det man ser för berättelsens stoff. Det är alla personer, med sina namn, och utseenden och livshistorier och miljöer och saker i berättelsen. Alla detaljer helt enkelt. Man kan återberätta en berättelse, t ex en film, detalj för detalj. Det kommer att ta väldigt lång tid. Och det kommer troligen att vara väldigt trist att lyssna/läsa.

Motiv
Om man betraktar sin berättelse från lite håll så kan man inte återberätta några detaljer. I stället måste man berätta berättelsen i stora drag. Sagan om ringen är en berättelse som handlar om en liten grupp av varelser av olika slag tillsammans kämpar mot det onda för att bevara det goda i världen. Detta leder dem ut på en lång och farlig resa under vilken deras vänskap  uthållighet, mod och överlåtelse prövas till bristningsgränsen.”  Berättelsens grundelement alltså.

Tema
Om man betraktar berättelsen från riktigt långt håll så ser man inte ens de olika grunddelarna, kvar finns bara temat. Ett, två, kanske tre ord sammanfattar hela berättelsen. Shakespeares Hamlet handlar om om hämnd. Hans Romeo och Julia handlar om förbjuden kärlekSagan om ringen liksom Harry Potter handlar om ondskans besegrande.

Hur hittar man berättelsens motiv?
Jag tar ett exempel från Huset vid vägens slut av Magnus Nordin. Om man klumpar ihop de små detaljerna i berättelsen till stora ”klumpar” hittar man man motiven.

  • Dagge, Joel, Larsa, Pierre. Joels storebrorsa Perra och hans kompisar. = gäng
  • Öl, baccardi, sherry, hasch, cigarretter, röka. = droger
  • snickaren mördade sin familj, Buddhas blev misshandlad av sin pappa, Jonas och Dagges slogs = våld
  • Dagge mår dåligt, Dagges pappa mådde dåligt, flera personer i boken funderar på och själmord och några tar sitt liv. = psykisk ohälsa
  • spökhistorier, mummier, Hoppande Jack, spökhus, döde snickare går igen. spök-motiv

 

« Läslogg ”Huset vid vägens slut”