Plugga svenska

Uppg 5. Skriv en saga

Vi har nu läst och lyssnat på och analyserat sagor. Nu är det dags för dig att skriva  en egen saga. Eller en berättelse utifrån en saga. Du väljer vilket du vill.

A. Skriv en egen saga
Med hjälp av ett blad ska du skriva en saga. 1-2 lektioner får du på dig att planera. Sedan ska du skriva din saga i exam.net utifrån den planering du gjort. Jag skickar med två olika underlag för planering. Välj det som ger dig bäst stöd.
* NE:s underlag för sagoplanering (bearbetat av Calle). (Se som pdf.)
* Calles underlag för sagoplanering. (Se som pdf.)
Båda finns på It´s Learning, och du skriver din planering där. Sedan skriver vi ut den så har du planeringen medan du skriver din saga i exam.

B. Rödluvan – Min story
Utgå från sagan ”Rödluvan och vargen”. Du är Rödluvan och du ska nu återberätta sagan ur ditt perspektiv. Det ska vara en jag-berättelse. Samma saker ska hända i din story  som i sagan. Men du kan nu fylla ut berättelsen med mer detaljer. Du ska också lägga till vad du tänkte och kände. Du kan både skriva i nutid och dåtid. Och du kan välja att berätta kronologiskt, i tidsordning, eller göra tillbakablickar. Se nedan så får du några exempel på hur du kan börja din berättelse.

Bedömning

Betygskriterier

E

C

A

2.a) Du skriver olika slags texter med _______ språklig variation, _______ fungerande struktur och innehåll samt _______ anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. viss,
i huvudsak fungerande,
viss
relativt god fungerande
relativt god
god
väl fungerande
god
2. b) Du följer språkliga normer på ett _______ sätt. i huvudsak fungerande fungerande väl fungerande

Nutid/presens i kronologisk ordning
– Gå nu försiktigt, ropar mamma. Och lämna inte vägen! Lämna absolut inte vägen.
Jag tänker att mamma är lite tjatig. Vad kan hända i skogen? Men jag tänker inte gå in i skogen. Mormor väntar på mig och jag vill skynda till henne med lite gott fika från mamma.

Dåtid/preteritum med tillbakablickar
Det luktade vedervärdigt i vargens mage. Och det var helt mörkt. Jag fick panik och slog och slog och slog. Men slutade när jag upptäckte att det inte var vargens mage jag slog på utan mormor.
– Förlåt mormor! Förlåt! Förlåt!
Dagen hade börjat bra. Mamma hade gett mig en korg med fika till mormor.

Dåtid med slutet först
– Nu barn, ska ni få höra en berättelse från min barndom när jag bara var en liten flicka. Det är en riktigt läskig historia, så lägg er nära mig så att jag kan hålla om er.
Det var en vanlig dag och mamma ville ha lite hjälp. Jag var enda barnet och fick hjälpa till med allt möjligt, oftast tråkiga saker, men denna dag fick jag en rolig uppgift, nämligen att …

« svenska 7e lå 23-24