Plugga svenska

Uppg 3. The hate U give – krönika

Intro
Vi har lyssnat igenom den 448 sidor tjocka boken The hate U give, vilket tog sin tid. Nu ska du göra en individuell uppgift där du visar läsförståelse och förmåga att kommunicera i skrift. Mitt förslag är att du skriver en krönika. Men har du någon egen idé så är jag öppen för det. Säg till så jobbar vi fram en uppgift tillsammans.

Skriv en krönika
Din krönika ska både knyta an till boken, dess personer, händelser och teman och du själv. EN krönika är alltid mycket personlig. Det kan vara egna upplevelse, egna tankar, egna intressen. Och du använder ett eget färgstarkt språk.
Här kommer förslag på ämnen

  1. THUGLIFE
    Vad betyder det? Hur besannas det i boken? Hur syns det i samhället? Kanske har du egna erfarenheter
  2. Att fatta mod
    Berätta om Starrs väg från rädsla och tystnad till mod(blandat med rädsla så klart) till att tala. Berätta om något från ditt eget liv där du utvecklats från att vara rädd och eller passiv till att fatta mod och ta tag i en situation.
  3. Rasism omkring oss
    I boken förekommer det både rasism i samhället och rasism mellan vita och svarta kamrater. Berätta: Berätta också om rasism som finns runt oss idag. Det kan vara både öppen rasism och smygrasism.
  4. En (o)vanlig familj
    Berätta om Starr och hennes familj. Vilka olika svårigheter har de rett ut under åren och vilka svårigheter står de i under perioden runt Khalils död? Vad gör det bra? Vilka misstag gör de? Berätta lite om din familj, styrkor och svagheter. Kanske kommer du bilda familj när du blir stor – vilka tips vill du ge dig själv inför det steget. Var så personlig eller opersonlig som du vill.
  5. Eget förslag

« svenska vt-22 så 8